acció sindical   

S'arriba a cinc acords, dels quals el Sindicat en signa tres, restant al marge en el d'Educació

Llums i ombres dels acords sobre temporalitat

El STEPV-Iv ha signat els acords sobre temporalitat negociats en les Meses Sectorials de Sanitat, Justícia i Administració Pública, però ha declinat el suport a l'acord sobre personal docent, en no acostar-se a les expectatives que hi havia dipositades. Encara que aquesta organització té el compromís de solucionar el problema de l'excés de personal interí, no ha subscrit el document de la Mesa General de Negociació per no haver-se arribat a acords en totes les Meses Sectorials. De res ha servit la demanda de més negociació amb la Conselleria d'Educació. Tot el procés negociador ha transcorregut en un temps rècord, durant el mes de juliol.

Limitacions de partida

El procés no va començar gens bé, i encara que s'han pogut redreçar alguns aspectes, la inèrcia dels compromisos, les presses i la supèrbia dels directius de la Conselleria de Cultura i Educació quasi malbaraten els esforços invertits. La primera Mesa General del 26 de juny, amb els sindicats del personal docent, sanitari, de funció pública i de Justícia), el conseller González-Cepeda va presentar un document tancat, pactat d'antuvi amb algun o alguns sindicats, el qual es va negar a modificar, a pesar que la representació de l'STEPV-Iv va reconéixer l'oportunitat del debat, la voluntat política manifestada d'arribar a una taxa de temporalitat inferior al 10% i la metodologia emprada, consistent en negociar en les meses sectorials i ratificar els pactes subscrits en la Mesa General. Tanmateix, en el text s'hi van incloure limitacions a les negociacions de les meses sectorials que finalment s'han revelat claus, com ara la limitació al concurs oposició de les formes d'accés. Aquestes limitacions provocaren el rebuig del Sindicat a signar l'acord, tot i reconéixer els aspectes possitius comentats.

Acords positius

El Sindicat, però, ha valorat favorablement els acords sectorials signats en les Meses sectorials de Justícia, Sanitat i Funció Pública, no sols per arreplegar una part important de les demandes plantejades, sinó perquè poden ser instruments útils per a propiciar una reducció notable de la temporalitat i afavorir el personal que fins ara ha ocupat els llocs de treball.

Els acords han estat unànims en Justícia i Funció Pública, i molt majoritaris en Sanitat. Això ha es-tat possible per la sensibilitat i la voluntat de diàleg dels responsables de les Conselleries, en especial del ti-tular de Justícia i Administracions Públiques, que va salvar l'acord de Funció Públi-ca in extremis, rectificant així la inflexibilitat demostrada en la Mesa general. 

El Sindicat no signa l'acord en Educació

En la Conselleria de Cultura i Educació no ha estat possible la signatura de l'acord per la manca de voluntat de consens per part dels seus polítics i per no arreplegar les propostes fetes per l'STEPV-Iv, que estima que el document podria haver-se millorar si s'haguera volgut arribar a un acord majoritari: és il·lustratiu el temps dedicat a la negociació de la resta dels àmbits i l'escassa atenció dedicada a aquest sector. Mentre les altres Meses negociaven un acord satisfactori, en Educació el 42% del professorat, el representat per l'STEPV-Iv, no ha subscrit l'acord. La solució era ben fàcil, i s'hagués acordat deixar les portes obertes a una solució d'àmbit estatal i estudiar fòrmules de consolidació en el treball del personal interí, dos extrems que hagueren propiciat la signatura d'aquesta organització.

L'Acord final

La Mesa General de 27 de juliol va aprovar un Acord que declara que els membres de la Mesa ratifiquen els acords "per ells subscrits". L'Acord està signat per tots els sindicats excepte l'STEPV-Iv, perquè no resol de forma satisfactòria el problema de la temporalitat en els quatre sectors de la Generalitat afectats, encara que potser que ho faça en tres d'ells. En aquest sentit, el Sindicat s'ha compromés a signar el desenvolupament previst, però no ho farà en Educació pels motius expressats.

Signar l'acord de la Mesa General, amb l'argument que "només compromet en allò signat", suposava un recolzament polític del Sindicat al Govern de la Generalitat, que podria emprar-lo per a rendibilitzar políticament la unanimitat sindical, un extrem que aquesta organització reconeix quan hi ha voluntat de diàleg, com en Sanitat i, en distinta mesura, en Justícia i Funció Pública, però en absolut en Educació. Al capdavall, signar l'Acord facilitava l'emmascarament d'aquest fet quan l'actuació recent de l'Administració encara provoca desconfiança.

Compliment dels acords

L'Administració no sol complir fi-delment els continguts i els terminis dels acords que signa. Un cas recent és la congelació salarial de 1997 o alguns acords en Funció Pública, fins i tot dels reglaments aprovats per Decret, com el 33/1999, que arrossega dos anys d'incompliment quan la normativa sobre borses de treball estava prevista de publicar en sis mesos.

La confiança dipositada en l'STE-PV-Iv per molts treballadors i treballadores té molt a veure la co-herència que es practica darrere d'aquestes sigles des de fa vint-i-quatre anys. Els acords es signen per a complir-los, no per a ignorar-los, anul·lar-los, tergiversar-los o manipular-los. El Sindicat vigilarà pel seu compliment: és, com sempre, el seu compromís.

 anar al començament              tornar a index nº 6