CORREUS ELECTRÒNICS octubre 2004


index correus electrònics

 
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A destacar

 
28/10/04 S'ajorna sine die la Mesa Sectorial de Funció Pública prevista per al 3 de novembre. Miguel Peralta convoca Mesa General per al 4 de novembre.
25/10/04

La promoció interna al grup C prendrà possessió l'any que ve


22/10/04 L'Administració anuncia Mesa General per a final d'Octubre i Mesa Sectorial per a principis de Novembre
14/10/04 Manifest intersindical sobre la situació de les empleades i empleats públics
13/10/04 Totes les vacants, a concurs
Concursos per a les places de lletrats
Places per al personal aprovat en les oposicions d'Auxiliar de Clínica

08/10/04 Reunió amb el Secretari Autonòmic i el Director General d'Administració Autonòmica
06/10/04 Reclamació de responsabilitat patrimonial dels nous Caps de Negociat
Assemblea
Mobbing per la via penal

01/10/04

El Secretari autonòmic i Director del Gabinet es va negar a facilitar l'esborrany de projecte de llei
Reunió sobre la polèmica creació del Cos de Lletrats

 

 


S'ajorna sine die la Mesa Sectorial de Funció Pública prevista per al 3 de novembre. Miguel Peralta convoca Mesa General per al 4 de novembre

El nou conseller de Justícia i Administracions Públiques, Miguel Peralta, ha convocat una reunió de la Mesa General de la Funció Pública per al proper dia 4 de novembre, a les 11:30 hores, a la Ciutat de la Justícia, amb el següent ordre del dia:

 • Capítol I del projecte de Llei de Pressupostos per a 2005.

 • Precs i preguntes.

Intersindical Valenciana vol destacar dues coses:

Primera.- No han tingut el detall de convocar abans del dia 29, data de presentació dels pressupostos per part del Consell a les Corts Valencianes, per la qual cosa la negociació està morta abans de nàixer.

Segona.- Tampoc no s'ha fet cas a les peticions d'Intersindical Valenciana d'introduir dos punts en l'ordre del dia: la creació de la Mesa Sectorial d'Universitats i la situació dels serveis de prevenció de riscos laborals, que estimem són assumptes urgents.

Sense notícies de la Mesa Sectorial

El secretari autonòmic d'Administracions Públiques va anunciar la setmana passada que la Mesa Sectorial es celebraria quasi segur el dia 3 de novembre. Sembla que, a causa de les meses tècniques que s'estan celebrant al voltant de l'avantprojecte de llei de creació del Cos de Lletrats, s'ha retrasat, esta vegada sense cap indicació de quan es podrà reunir efectivament la Mesa.

28 d’octubre de 2004


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La promoció interna al grup C prendrà possessió l'any que ve

Fonts de la Direcció General d'Administració Autonòmica han confirmat a aquest Sindicat la intenció de publicar els primers concursos generals en novembre. Entre ells estaria de forma quasi segura el concurs del grup C d'Administració General. De la resta de concursos (i oposicions) que es convocaran en novembre no ens han volgut donar compte, encara que han dit que no canviaran massa el que estava previst (serveis de prevenció, grups E, D i C d'Administració General...).

Com que algunes persones aprovades en les dues convocatòries de promoció interna del grup D al C d'Administració General no tenen un lloc amb destinació definitiva, i, per tant, no es pot reconvertir cap plaça, cal oferir-les places vacants del grup C. Per això, en el concurs que es publicarà en novembre se'ls adjudicaran les places que resten després d'adjudicades al personal funcionari que participe. Això, de retruc, farà que la presa de possessió de totes les persones aprovades de la promoció interna del grup C es trasllade a la mateixa data de la presa de possessió del concurs, és a dir, març o abril de 2005 (comptant quatre mesos de tramitació, aproximadament).

Al respecte, STAPV-Intersindical Valenciana vol fer palés que:

Primer.- El mètode és, per fi, el correcte: cal convocar primer de tot el concurs de trasllats per al personal d'una categoria i oferir en el mateix concurs les places que sobren al personal de nou ingrés, promoció interna i lliure designació, per eixe ordre.

Segon.- De nou es nota la falta total i absoluta de planificació. Que determinades persones no tenien destinació definitiva es sabia, almenys, des de juliol, data en què es va publicar la RLT i es podria haver convocat el concurs, de forma que ara, amb les proves selectives de promoció interna acabades, totes i tots podrien prendre possessió en novembre o desembre. Mal seguim.

Selecció d'Educadors d'Educació Especial

En la direcció territorial d'Educació d'Alacant es seleccionarà personal per a la integració en una borsa d'EDUCADORS D'EDUCACIÓ ESPECIAL. Els primers seleccionats seran els que passaran a cobrir les 5 places que hi ha, i la resta de personal formarà la borsa d'Educadors en l'àmbit corresponent.

El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el pròxim dia 3 de novembre. Quant a les bases, informació i model d'instància, podeu posar-vos en contacte amb la nostra seu a Alacant, telèfon 965 13 33 93.

Conferència sobre la jubilació i les discapacitats

A la seu de STAPV-Intersindical Valenciana a València es celebrarà una conferència sobre la regulació de les jubilacions i les minusvalideses (en terminologia de la legislació) en el Règim General de la Seguretat Social. Totes les persones interessades esteu convidades a assistir a la conferència, que serà demà, 26 d'octubre, a les 17:30 hores, al Saló d'Actes de la seu d'Intersindical Valenciana, C/ Juan de Mena, 18, València.

25 d’octubre de 2004


Per parlar de les retribucions de 2005, les borses de treball, les comissions de serveis, els concursos i el cos de lletrats, l'Administració anuncia Mesa General per a final d'octubre i Mesa Sectorial per a principis de novembre

STAPV-Intersindical Valenciana ha mantingut sengles entrevistes amb el Secretari Autonòmic d'Administracions Públiques i el Secretari Autonòmic de Relacions Institucionals, dimecres i dijous passats, respectivament.

En la primera, celebrada dimecres, el Secretari Autonòmic d'Administracions Públiques, Rafael Sanus, va estar acompanyat pel Director General d'Administració Autonòmica, Miguel Crespo. Encara que els assumptes que l'Administració volia tractar es limitaven a l'Ordre de Borses i les sentències sobre comissions de serveis, es van tractar més temes. Us en fem un resum:

 • Ordre de Borses: Ens donaren compte oficialment l'informe del Consell Jurídic Consultiu (el teníem, però extraoficialment), i proposaren una sèrie d'incorporacions o canvis en l'Ordre de Borses per a ajustar-se a l'esmentat informe, per tal de no tornar a negociar l'ordre. Tindreu l'esborrany en la pàgina web a partir de la setmana que ve.

 • Sentències sobre comissions de serveis i concursos: Van exposar la seua voluntat de complir les diferents sentències, en especial la de la Junta de Personal de Serveis Centrals, ja que aquesta inclou més llocs de treball que les altres. Entenen que el compliment ha de ser de la següent manera:

                - Les comissions que arriben als dos anys a partir d'ara no es renovaran.

                 - Les comissions que han passat ja dels dos anys es mantindran però es convocarà el concurs corresponent. 

En eixe  sentit, estan preparant un calendari de concursos que inclou les convocatòries dels procesos selectius de l'OPE de 2004 (torn lliure i promoció interna) quan la categoria estiga inclosa en l'oferta. Tanmateix, no tenien encara   eixe calendari. STAPV-Intersindical Valenciana va reclamar que començaren prompte les convocatòries i que  dugueren un ritme molt més àgil que fins ara, cosa amb la que l'Administració es va mostrar d'acord.

 • Retribucions: no va voler entrar en profunditat, simplement es van referir a la convocatòria de la Mesa General a finals d'octubre, que tractaria aquest assumpte.

 • Llei del cos de lletrats: anunciaren la convocatòria de Mesa Sectorial de Funció Pública per a una setmana després de la Mesa General (aproximadament seria la primera setmana de novembre), reunió en la qual, a banda de parlar de Borses i Concursos, també es negociaria la llei de creació del Cos d'Advocats de la Generalitat. STAPV-Intersindical Valenciana va demanar que no es duga la Llei a la Mesa Sectorial sense haver passat per una negociació en profunditat mitjançant meses tècniques, per tal de poder treballar el text calmadament i amb sistemàtica, ja que conté prou elements com per a que això siga necessari, com us exposem a continuació.

Reunió amb el Director del Gabinet Jurídic de la Generalitat

Ahir, 21 d'octubre, es va reunir l'STAPV-Intersindical Valenciana amb el Secretari Autonòmic de Relacions Institucions i Director del Gabinet Jurídic de la Generalitat Valenciana, José Marí, i amb el Sots-director del Gabinet, Pablo Trillo. L'objecte de la reunió era l'exposició del avantprojecte de llei de creació de l'Advocacia General de la Generalitat i de creació del cos d'Advocats. El Sr. Marí va defensar el seu projecte en la seua totalitat, tot i que va manifestar que en alguns aspectes estava disposat a millorar-lo, arreplegant les suggerències que se li feren, sempre que no tocaren punts essencials. Entre aquests està la creació de l'Advocacia General com a organisme autònom. Va coincidir amb STAPV-Intersindical Valenciana que això no era necesari, però creu que és molt convenient. STAPV-Intersindical Valenciana li manifestà que no comprèn la seua utilitat i que prefereix que siga una part d'un departament, ja siga Justícia o Presidència, amb el rang que se li vulga donar (direcció general o secretaria autonòmica).

L'aspecte més polèmic de la norma és la regulació que fa de la integració al cos de lletrats, ja que, en el millor dels casos, només la meitat de les places del nou cos es cobririen amb personal funcionari de la Generalitat, mentre que es dóna facilitats, de manera que STAPV-Intersindical Valenciana considera injustificada a altres col·lectius. En eixe sentit, se li va reclamar un altre sistema que permetera una oportunitat real per a l'accés de totes les persones funcionàries amb experiència en assessoria en Dret i representació i defensa en judici de la Generalitat, com podria ser un curs selectiu. La contestació fou que entenia que ja es donava prou accés als funcionaris del grup A d'Administració General, ja que la forma d'accés normal ha de ser l'oposició lliure i té un informe del Consell Jurídic Consultiu que així ho ratifica, de forma que la seua proposta és més benévola que la del CJC.

STAPV-Intersindical Valenciana li va manifestar la disconformitat amb tots eixos aspectes i li va anunciar la presentació d'al·legacions per escrit als aspectes que entenem qua cal que siguen modificats.

22 d’octubre de 2004

 


 

Totes les vacants, a concurs

Com ja totes i tots sabeu, ha estat postura històrica de STAPV-Intersindical valenciana (de vegades, en solitari) demanar que es convoquen periòdicament concursos de trasllats i que sempre es convoquen totes les vacants existents. Per això, una de les exigències d'aquest sindicat, arreplegada afortunadament en el Pla d'Estabilitat, fou que no es pugueren convocar proves d'accés a la funció pública (en aquest cas, concursos-oposició) sense que paral·lelament es convocaren les vacants de la mateixa categoria a concurs per a la provisió pel personal funcionari de carrera.

Ara mateix, ens trobem en una situació d'impasse que hauria de ser resolta ràpidament. El Secretari Autonòmic d'Administracions Públiques i el Director General d'Administració Autonòmica van assegurar al Sindicat que la seua idea era continuar (caldria dir començar) el Pla d'estabilitat, i això vol dir, principalment, convocar concursos i els concursos-oposició corresponents. Però al mateix temps, digueren que estaven estudiant un calendari "realista". Cal que es deixen de calendaris i comencen a treballar, a convocar i a fer que aquesta administració es menege, i no perdre el temps (ja s'han perdut tres mesos des de la publicació de les RPTs -DOGV de 13 de juliol de 2004).

La setmana que ve hi ha programades reunions de l'Administració amb els diferents sindicats presents en la Mesa Sectorial de la Funció Pública. Si d'aquestes reunions no ix un calendari satisfactori, caldrà que totes i tots ens posem mans a la faena. I això que vol dir? El que vulgueu, com sempre: el STAPV-Iv durà a les assemblees propostes de mobilitzacions, per aquest assumpte i per els aspectes retributius, i es farà el que vosaltres, totes i tots, decidiu.

Concursos per a les places de lletrats

La falta de concursos ha fet que la major part de les places de tècnic jurídic (assessors, lletrats, caps... etc) dels serveis jurídics de la Generalitat no estiguen cobertes amb destinació definitiva. Unes quantes d'aquestes places sí havien estat convocades amb els concursos de llocs de cap de secció i de nivell 24. Tanmateix, unes sentències han provocat que aquestes places caiguen del concurs, segons sembla perquè la seua actual classificació no arreplega el que determina el decret 27/2001, que regula els serveis jurídics.

Per tant, és el moment ideal per a demanar que aquestes places -i la resta de vacants dels serveis jurídics- es convoquen a concurs i siguen provistes de forma definitiva. Màxim quan el Consell ha aprovat l'avantprojecte de llei que regularà els serveis jurídics, norma que desconfia absolutament del personal que fins ara -i des de fa 22 anys- ha estat encarregat d'assessorar en dret i de defensar i representar en judici a la Generalitat, fins el punt que pràcticament cap funcionari de la Generalitat s'integrarà automàticament en el nou Cos que es pretén crear.

Però de la llei del Cos de Lletrats es pot parlar un altre dia. Hui el que us proposem, especialment al personal funcionari de carrera del grup A d'Administració General en possessió de la Llicenciatura en Dret, és que us llegiu, us estudieu i, si us agrada, que ompliu i presenteu per registre d'entrada la petició que us adjuntem en document Word, o una pareguda. És important que totes i tots ho feu així, ja que cal fer veure a l'Administració, sobretot pel fet que l'equip de funció pública és nou, que això Sí és un problema, no una mania dels sindicats.

Places per al personal aprovat en les oposicions d'Auxiliar de Clínica

Fonts de tota solvència han anunciat que les places que s'oferiran dilluns proper, dia 18, en un acte únic, estaran disponibles en la pàgina web de la Direcció General d'Administració Autonòmica a partir de demà, dijous 14 d'octubre, a primera hora. Per suposat, també les tindreu disponible a les seus del Sindicat, els telèfons del qual teniu al final d'aquest correu.

13 d’octubre de 2004

 


 

Reunió amb el Secretari Autonòmic i el Director General d'Administració Autonòmica

Ahir, dijous 7 d'octubre, una representació d'Intersindical Valenciana va mantindre una reunió amb el Secretari Autonòmic d'Administració Pública i el Director General d'Administració Autonòmica. Va ser una primera presa de contacte, en la que es repassaren els assumptes que s'estimen per les dues parts com més urgents. Les conclussions de la reunió són les següents:

 1. S'aprecia un talant negociador i interessat en gestionar els assumptes amb eficàcia i que no "s'eternitzen". Com que el talant és una cosa i els fets una altra, esperem que els fets confirmen el talant.
 2. Pla d'estabilitat. Manifestaren que estaven estudiant un calendari "realista". Per part d'STAPV-Intersindical valenciana se li va explicar que calia que fora tot el realista que vulgueren, però que havia de ser un calendari que avançara molt més ràpid del que ho ha fet fins ara. Posàrem especialment ènfasi en la convocatòria dels concursos, particularment per les sentències sobre les comissions de serveis, que tractem més endavant.
 3. Borses de treball. Anunciaren una ronda de contactes per a la setmana del 18 al 22 d'octubre per tal de treballar la nova redacció de l'ordre de borses que es pretén aprovar, una volta rebut l'informe del Consell Jurídic Consultiu que planteja diverses objeccions de caràcter essencial, especialment respecte del barem i de l'ordenació de la borsa.
 4. Sentències sobre les comissions de serveis. Anunciaren que no es renovaran les comissions de serveis quan vencen els dos anys de durada. Respecte les que ja han sobrepassat el termini, es revocaran. Tanmateix, això no serà immediat i s'estudiarà col·lectiu a col·lectiu per a intentar que no afecte el servei públic. [STAPV ha pogut conéixer que diverses conselleries estan fent la "trampa" de canviar el lloc de treball al que s'adscriu una persona en comissió de serveis per un altre lloc d'iguals característiques també ocupat per una altra persona en comissió de serveis. Aquesta manera d'actuar no és, però, generalitzada, ni ho va a fer Funció Pública d'ofici, sinó que és una actuació de cada conselleria].
 5. Reclassificacions de col·lectius pendents. Tot i que només va ser per a ennunciar l'assumpte, que es tractarà en profunditat a partir de la propera reunió prevista per a dins de dues setmanes, vam explicar que diversos col·lectius tenen promeses d'anteriors directors generals de reclassificacions. Així, és el cas dels tècnics mitjans de promoció lingüística o dels caps de negociat que no han vist reclassificat els seu lloc com a cap d'unitat, entre d'altres. També se li va exposar que resten pendents uns quants plans d'ocupació.
 6. Retribucions per a 2005. Van anunciar la convocatòria de Mesa General dins del mes d'octubre. Si això es confirma, significarà un canvi de tendència molt gran, per tal com aquest sindicat sempre a reclamat la negociació del capítol I dels Pressupostos (personal) ABANS de la presentació del Projecte de Llei de Pressupostos a les Corts Valencianes (que enguany es farà el dia 29 d'octubre). Al respecte, van anunciar que l'Estat havia signat un acord pel qual li correspon a les comunitats autònomes un 2% de pujada percentual general i un 0,7 de massa salarial per a augmentar la percepció del complement de destí en les pagues extres fins al 60%. Respecte del 0'8% restant que l'Estat ha signat per als seus empleats, no ens corresponen, per anar destinat al fons de pensions (0'5%) i a reclassificacions i productivitats (0'3%).

STAPV-Intersindical valenciana va coincidir amb el Secretari Autonòmic en el rebuig de les fórmules del fons de pensions i de productivitat, però va reclamar que el Govern Valencià augmente les retribucions del seu personal en almenys un 3'5%. En eixe sentit, li va oferir el suport de l'organització sindical per a que la Generalitat reclame que l'assignació a la Comunitat Valenciana en els Pressupostos de l'Estat es calcule tenint en consideració una pujada de les retribucions dels seus empleats del 3'5% i no del 2''7%.

Restem ara a l'espera de les reunions anunciades per a la setmana del 18 al 22 d'octubre i de les convocatòries de Mesa General i Mesa Sectorial de la Funció Pública.

8 d’octubre de 2004

 


 

El Secretari autonòmic i Director del Gabinet es va negar a facilitar l'esborrany de projecte de llei

Reunió sobre la polèmica creació del Cos de Lletrats

En la vesprada del dimecres, 29 de setembre, va tindre lloc una reunió entre diferents representants sindicals, el Director del Gabinet Jurídic, José Marí, i el sots-director, Pablo Trillo. El Sr. Marí es va negar a facilitar als sindicats una còpia de l'esborrany del projecte de llei que pensa presentar hui, divendres dia 1 d'octubre, per a la seua aprovació inicial pel Consell de la Generalitat, perquè "ho ha de veure primer el Consell".

Tanmateix, va avançar alguns punts de la norma:

 • És una norma àmplia que no solament crea el Cos d'Advocats de la Generalitat, sinó que també en regula el funcionament.
 • El Cos estarà integrat per funcionaris de nou ingrés, que han de superar una oposició lliure "a semblança de" les oposicions a Advocat de l'Estat. Concretament, va parlar de "més de 400 temes".
 • Es podran integrar les persones que actualment treballen en el Gabinet si a) tenen més de quinze anys d'experiència en llocs semblants, o b) superen un concurs-oposició restringit, per al que es reserven 20 places. Per tant, de les persones que actualment treballen en el Gabinet Jurídic, no arriba a 30 les que tenen possibilitats d'integrar-se en el Cos, per la qual cosa més de 50 tenen les mateixes possibilitats de continuar treballant allí que qualsevol persona acabada de llicenciar en dret.
 • STAPV-Intersindical valenciana va insistir en les seues propostes: una integració àmplia, que ha d'incloure, per un costat, les persones amb serveis prestats (per tant, amb experiència) en els llocs del Gabinet i en qualsevol altre lloc de treball amb funcions jurídiques; per un altre costat, també s'ha de contemplar l'accés del personal funcionari de grup A d'Administració General amb llicenciatura en Dret. El Sr. Marí es va mostrar sorprés d'aquesta demanda, ja que no l'havia contemplada i va prometre estudiar-la "quan convoquen als sindicats en la Mesa Sectorial per a consultes". Va caldre aclarir que la negociació i la consulta són coses diferents, però no estem molts segurs d'haver reeixit en aquest assumpte.
 • Respecte de la necessitat del Cos, va assegurar que aquesta és la única Comunitat Autònoma que encara no té Cos de Lletrats o d'advocats i que feia falta. Davant la recriminació que això també passa a la resta de la Funció Pública, es va llevar les puces diguent que "la seua responsabilitat no és el conjunt de la Funció Pública, sinó el Gabinet Jurídic".

Notícies de premsa

Diverses informacions de premsa fan que el projecte de llei esdevinga més preocupant del que podria semblar en un primer moment. Així, el fet que la majoria del personal que ara treballa en el Gabinet Jurídic no puga continuar i que cap funcionari que ara mateix no treballe tinga la més mínima possibilitat sembla clar en els textos que s'estan coneguent. També, el fet que la Generalitat puga asumir o pagar la defensa d'interessos particulars és molt preocupant, ja que es poden fer servir els mitjans públics per a interessos polítics.

I a tot açò, sense notícies de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques.

1 d’octubre de 2004

 


 

(Aquest primer assumpte és només per a ls nous caps de negociat:)

Reclamació de responsabilitat patrimonial dels nous Caps de Negociat

Les persones que van obtindre en juny passat un lloc de treball de Cap de Negociat haurien d’haver estat anomenades molt abans, si s’hagueren complert els terminis que la pròpia Administració de la Generalitat va establir en les bases dels concursos. Per això, des del STAPV-Intersindical valenciana se’ls va facilitar un model de reclamació de la responsabilitat patrimonial per no haver estat nomenats amb els efectes retroactius adients.

Ara mateix han començat a vèncer, o estan a punt de fer-ho, els tres mesos des que es van presentar aquelles reclamacions. Com que la Direcció General d’Administració Autonòmica no ha contestat les reclamacions, cal presentar un recurs d’alçada contra el silenci administratiu negatiu.

Per tot això, les persones que estiguen interessades poden sol·licitar a les seus del Sindicat (teniu les adreces i els telèfons als final d'aquest correu) el model de recurs d’alçada que hem elaborat. Si voleu que des del Sindicat us controlem els terminis, no dubteu a fer-nos arribar una còpia de l’escrit amb el segell d’entrada.

Assemblea

Com que cada setmana coneguem noves resolucions judicials, i moltes d’elles obren expectatives per a que els llocs de treball de cap de negociat de les persones que van prendre possessió com a tals en juny puga ser reclassificat a cap d’unitat, us convoquen a una assemblea el proper dia 13 d’octubre, dimecres, a la seu de València. A Castelló i Alacant ja s’anunciarà la data de la reunió.

Mobbing per la via penal

Pel seu interés, us reproduïm la següent notícia: La Audiencia de Barcelona ordena por primera vez en España juzgar un caso de 'mobbing' por la vía penal
El tribunal sienta en el banquillo de los acusados a un gerente de Telefónica y a la compañía como responsable civil


BARCELONA, 28 Sep. (EUROPA PRESS) -
La Audiencia de Barcelona ha dictado una resolución sin precedentes en España al enviar a juicio por la vía penal a un gerente de Telefónica y a la propia compañía en un caso de acoso moral en el trabajo o 'mobbing' a un empleado, al que dejaron sin trabajo y que fue continuamente humillado frente a sus compañeros tras solicitar incorporarse al convenio colectivo.
En contra de la jurisprudencia existente hasta la fecha, el tribunal considera que el 'mobbing' puede y debe ser perseguido penalmente y por ello, los presuntos autores de estos delitos, puedan llegar a ser condenados a penas de prisión. Hasta la fecha, este tipo de casos se han resuelto por la vía social.
La Sección Octava de la Audiencia afirma en un auto, al que ha tenido acceso Europa Press, que las vejaciones y humillaciones a las que fue sometido el trabajador, Manuel Paracuellos, que llevaba 30 años en la compañía y que tiene categoría de ingeniero, son "indiciariamente constitutivas de un delito contra los derechos de los trabajadores" o como mínimo de "un delito de coacciones" porque la compañía es responsable de "compeler" al empleado a abandonar su puesto de trabajo.
Asimismo, el tribunal afirma que los hechos también pueden ser constitutivos de un delito de lesiones psíquicas
debidas "probablemente" a la "actitud" de su superior jerárquico.
"No es de recibo afirmar que el fenómeno llamado 'mobbing' o acoso laboral sólo puede ser debatido en la jurisdicción laboral, pues también debe ser perseguido por la jurisdicción penal cuando las conductas puedan subsumirse en los tipos penales", añade el tribunal provincial.
Este novedoso razonamiento obedece a un recurso que presentó, el abogado del empleado, Julián Suárez-Inclán Gómez, contra la decisión de la titular del Juzgado de Instrucción número 17 de Barcelona que el pasado mes de abril decidió archivar la causa --la primera que se abrió por la vía penal por un caso de 'mobbing'--.

APERTURA DE "JUICIO ORAL".
La decisión de la juez ha sido ahora revocada por la Audiencia de Barcelona, que ha ordenando que se abra "juicio oral" contra el gerente Jorge A.L. y contra Telefónica de España SAU "como responsable civil subsidiaria" por los "supuestos delitos
de "lesiones, contra los derechos de los trabajadores o alternativamente por delito de coacciones". La resolución del tribunal no puede ser recurrida.
La juez archivó el caso bajo el argumento de que no existió violencia física y, aunque reconoció que se pudieron atentar contra los
derechos fundamentales del empleado, recomendó que fuera la jurisdicción social la que se encargara de conocer los hechos.
Días antes de que la juez archivara la causa, el fiscal se pronunció en el mismo sentido que la juez al afirmar que no se podía hablar de delito si no se ha ejercido "una violencia o intimidación" sobre la persona que ha sufrido acoso moral en el trabajo. Con este argumento, el fiscal pidió a la juez que archivara la causa, en la que se llegó a citar en calidad de testigo al propio presidente de Telefónica, César Alierta, aunque finalmente no compareció.

"SIENTA UN PRECEDENTE".
Fuentes judiciales consultadas por Europa Press aseguraron que la decisión de la Audiencia de Barcelona "sienta un precedente para poder juzgar por vía penal casos de 'mobbing' teniendo en cuenta además que la decisión no se puede recurrir".
El auto del tribunal provincial recoge que los testigos que han comparecido en la causa han confirmado que el empleado fue vejado y humillado cuando "lo único que solicitó fue su inclusión en el convenio colectivo para tener derecho a la actualización anual del
IPC", para lo que, además, estaba legitimado.
Durante la instrucción, ha declarado el único imputado, así como un director general de la compañía y diversos compañeros del empleado.
En septiembre de 2002, el juzgado admitió a trámite la querella. Días después de que el caso trascendiera a la prensa, Telefónica cambió de departamento al trabajador y la compañía justificó entonces su decisión alegando que así se evitarían situaciones "de especial tensión en su unidad de trabajo", aunque, "en ningún momento" reconoció "la existencia de una situación de acoso laboral". Según la denuncia, el empleado ha tenido que coger la baja por "trastorno depresivo" en numerosas ocasiones, desde que hace tres años solicitó incorporarse al convenio colectivo.
Asimismo, el auto de la Audiencia señala cómo diversos testigos han relatado que dejaron al empleado "sin trabajo efectivo", le pusieron la "mesa de trabajo en medio de la sala en zona de paso", le desconectaron las terminales de sus ordenadores, le apartaron de sus compañeros y "se le quitó" el "uso del teléfono móvil y del aparcamiento", entre otras vejaciones.
El imputado, Jorge A.L., ha sido recientemente ascendido por Telefónica a la categoría de director --antes tenía categoría de
gerente--.

REACCIONES.
El abogado del trabajador, Julián Suárez-Inclán, mostró su "satisfacción" por la decisión de la Audiencia porque después de "dos años de lucha" han conseguido "su objetivo inicial, es decir, el reconocimiento de que la jurisdicción penal debe tratar este tipo
de agresiones porque exceden de lo que es una mera relación contractual laboral".
Por su parte, Manuel Paracuellos, que en la actualidad preside una asociación de defensa de víctimas de 'mobbing' de Telefónica, PETAM, aseguró que "es un momento histórico importante porque esta resolución judicial puede abrir un hilo de esperanza que muchas personas que sufren esta situación".

 


 

stapv-Iv | intersindical